Udarne vijesti

Kasni istražna bušotina, prvo rezultati o nafti do kraja godine

Prvi rezultati istraživanja da li ima nafte u crnogorskom podmorju biće poznati do kraja godine, kazao je v.d. Uprave za ugljovodonike Marko Adžić. Bušenje će, kako je kazao, nakon radova na dodatnom obezbjeđivanju bušotine biti nastavljeni sjutra.

Foto: TVCG/printscreen Foto: TVCG/printscreen
Adžić je gotujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da je do sada izbušeno do 5.400 metara dubine. Završni radovi kasne zbog, kako je kazao, radova na obezbjeđivanju dodatne sigurnosti bušotine.

“Sjutra ćemo nastaviti sa bušenjem. Očekivali da ćemo saznati ima li nafte do septembra ili oktobra ali zbog novonastalih uslova u bušotini morali smo usporiti. Još jednu dodatnu kolonu ugraditi zbog sigurnosti operacije: To nas je dosta usporilo ali nadamo se da ćemo do kraja godine imati rezultate. Očekivali smo da ćemo septembar ili oktobar ući u rezervoare i imati informacije o tome šta je u rezervoarima. Od oktobra do decembra toliko je vremena probijeno”, kazao je Adžić.

Do kašnjenja, kaže, nije došlo zbog greške koncesionara.

Foto: TVCG/printscreen Foto: TVCG/printscreen
“Jadran je izbušen do 4.300 metara što je najdublja bušotina. Uslovi u bušotinama bili su nam do tih dubina poznati. Novonastali uslovi su nam neočekivani. Veliki su pritisci. Niko do sada nije bušio na toj dubini. Ovo je prva bušotina koja je prošla taj sloj koji je komplikovan za bušenje. Tu kritičnu fazu, smo savladali i sada nastavljamo dalje”, kazao je Adžić.

On ističe da se do sada nije desila nijedna greška.

“Velika je pažnja što se tiče sigurnosti operacija, visok je standard primijenjen. Ide nam na ruku što je bušotina duboka pa imamo preko 5 ili 6 kilometara dubinu kanala gdje možemo reagovati”, kazao je Adžić.

U koliko dođe do problema, Adžić ističe da su spremni za odgovor.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Spremne velike smjene direktora: Na udaru Đukanović, Rovčanin..

Vlada premijera Dritana Abazovića i nova parlamentarna većina pripremaju smjene kadrova Demokratskog fronta i Demokrata …