Udarne vijesti

Dobre vijesti iz bankarskog sektora

„Posao je skoro priveden kraju u poglavlju 9 – Finansijske usluge, i očekujemo da do kraja naredne godine ili eventualno ukoliko bude priliva nove regulative za harmonizaciju, do kraja 2023. okončamo aktivnosti u ovom poglavlju“, istakla je šefica Radne grupe za poglavlje 9 – Finansijske usluge Ana Vlahović na danas održanoj konstitutivnoj sjednici Radne grupe za to poglavlje.

Vlahović je podsjetila da je Evropska komisija u ovogodišnjem Izvještaju za Crnu Goru konstatovala da je u okviru poglavlja Finansijske usluge ostvarena umjerena spremnost i postignut određeni napredak.

Ona je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je u periodu od marta 2020. do septembra 2021. godine, po prvi put, u Crnoj Gori izvršena eksterna, nezavisna procjena kvaliteta aktive svih banaka na crnogorskom tržištu, što je tokom prethodnih godina bila preporuka Evropske komisije.

Fotografija 1: Obaveze u poglavlju 9 se privode kraju, nezavisna procjena potvrdila stabilnost bankarskog sektora Crne Gore

„Rezultati procjene su potvrdili stabilnost bankarskog sektora Crne Gore, zadovoljavajući kvalitet aktive i adekvatnost kapitala domaćeg bankarskog sistema“, kazala je Vlahović.

Kako je pojasnila, time je Centralna banka već realizovala jednu od dvije preporuke iz aktuelnog Izvještaja EK za Crnu Goru u 2021. godini, koje su date za naredni izvještajni period.

Na konstutivnoj sjednici je usvojen Poslovnik o radu Radne grupe i dogovorena dinamika rada na pripremi Programa pristupanja Crne Gore EU 2022-2023, kao i revidiranja Mape puta za ispunjenje završnih mjerila u poglavlju 9 – Finansijske usluge.

Istaknuto je da će prioritet supervizorskih i regulatornih institucija u oblasti finansijskih usluga – Centralne banke Crne Gore, Agencije za nadzor osiguranja i Komisije za tržište kapitala, u cilju jačanja institucionalnih kapaciteta, a time i ispunjenja petog završnog mjerila, u narednom periodu biti dobijanje statusa posmatrača pri evropskim nadležnim tijelima – EBA, EIOPA i ESMA.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

CG fabrike vode pred gašenjem, razlog je nevjerovatan

Predstavnici fabrika za flaširanje vode uputili su dopise ministarstvima poljoprivrede i finansija i Privrednoj komori …