Udarne vijesti

Danas Premijerski sat, pitanja veoma zanimljiva

Predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić će danas, 29. oktobra 2021. godine, u okviru instituta Premijerski sat odgovarati na pitanja klubova poslanika u Skupštini Crne Gore.

Premijerski sat počinje u 11.00 sati.

Šefa poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića zanima kako premijer komentariše ocjene iz posljednjeg Izvještaja Evropske komisije, a odnose se na kadrovsku politiku Vlade, u prethodnih godinu dana, kao i ocjene u pogledu implementacije manjinskih prava, koje se takođe nalaze u Izvještaju.

Poslanik DPS Jevto Eraković pitaće Krivokapića da li osjeća odgovornost kao predsjednik Savjeta za sprovođenje aktivnosti na odstranjivanju i iskorjenjivanju zarazne bolesti izazvane koronavirusom, za katastrofalne rezultate koje je Vlada postigla u prethodnom periodu?

Da li ćete zbog toga podnijeti ostavku ili opet smatrate da je za to neko drugi odgovoran?”, pita Eraković.

U ime Kluba Socijaldemokrata, predsjedniku Vlade, postaviće pitanje Ivan Brajović.

“Naša država se nalazi u najtežoj situaciji po svim pitanjima, sigurno od obnove nezavisnosti, a čini mi se i mnogo druže. Postoji više načina da se pokuša pronaći put za izlazak iz krize, ali sam siguran da su vanredni parlamentarni izbori najispravnije i najpoštenije rješenje. Jedan korak ka tom putu zavisi samo od Vas. Jeste li spremni da podnesete ostavku?”, zapitao je Brajović.

Poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića, zanima ko je naredio skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

“Da li, prema informacijama sa kojima raspolažete, u bezbjednosnom sektom, na visokim pozicijama, imamo ljude bliske nalogodavcu skidanja zabrane ulaska Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću? S obzirom na datum skidanja zabrane ulaska, da li skidanje zabrane ima veze sa planiranim aktivnostima organizatora neuspješnog parlamentamog puča? Prema informacijama dostupnim javnosti, zaključujemo da je prethodno pomenuta radnja izvršena 28. decembra 2020. godine, na dan kada je opozicija i više državnih organa i institucija pokušalo da izazovu ustavnu krizu i blokiraju Skupštinu Crne
Gore”, navodi se u dopisu Bogdanovića.

Pitanje premijeru uputila je u ime Kluba “Crno na bijelo” i poslanica Suada Zoronjić koju zanima da li je Krivokapiću prihvatljivo da izglasavanje Tužilačkog savjeta bude uslovljeno dogovorom o rekonstrukciji Vlade.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević pitaće Krivokapića, osjeća li odgovornost kao najodgovornija politička ličnost u državi zbog činjenice da je Crna Gora dobila najgori godišnji Izvještaj Evropske komisije, posebno u svijetlu činjenice da imamo blokadu sve tri grane vlasti, kao i da ni nakon godinu dana nije pokrenut bilo kakav dijalog vlasti i opozicije za deblokadu stanja u pravosuđu, što je jedan od ključni uzroka zaustavljanja našeg evropskog puta?

Kako ističe u obrazloženju, svi relevantni politički i društveni javni akteri saglasni su da je nedavno objavljeni Izvještaj EK najlošiji do sada, a to potvrđuje i mjerljiv podatak da smo dobili najgoru prosječnu ocjenu od kada je uvedena ova kategorija u EU izvještajima.

“Premijer kao politički najodgovornija ličnost u državi, Ustavom ovlašćen da u ime Vlade vodi unutrašnju i vanjsku politiku, prva je adresa koja javnosti mora dati odgovore i objašnjenja zbog čega vlast koju predvodi vodi takvu politiku, suprotnu nacionalnim interesima države”, navodi se u obrazloženju Konjevića.

“Da li Vlada na čijem ste čelu ima plan da riješi gorući problem građana Crne Gore, a to je nezaposlenost?”, pitanje je predsjednika poslaničkog kluba SNP-a Dragana Ivanovića.

Kako ističe u obrazloženju, građani Crne Gore su očekivali da će nova vlast dovesti neke investitore koji će, investirajući u Crnoj Gori, otvarati nova radna mjesta.

“Podaci kojima raspolažem pokazuju da na kraju septembra mjeseca ove godine Crna Gora ima 54.000 nezaposlenih, što je 11.500 više nego u istom periodu prošle godine. Zato stopa nezaposlenosti u ovom trenutku iznosi 23,26 odsto, a prije godinu je iznosila 18,29 odsto”, navodi Ivanović.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …