Udarne vijesti

Početkom novembra bitni javni pozivi za poljoprivrednike

Vladislav Bojović, v.d. Direktora Direktorata za plaćanja i Mirsad Spahić, načelnik Odjeljenja za ekonomske analize i tržište prisustvovali su IX sjednici Odbora poljoprivrede i prehrambene industrije u Privrednoj komori Crne Gore.

Tokom sjednice predstavljena je informacija o privrednim kretanjima u agraru za period januar –avgust 2021.godine, informacija o realizaciji javnih poziva kroz IPARD kao i prezentacija prioriteta pametne specijalizacije “Održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane”.

Na sjednici su konstatovani pozitivni trendovi u agraru i oporavak privrede koji je uslijedio nakon dobre turističke sezone i povećane tražnje za poljoprivrednim proizvodima.
Predstavnici mljekarskog sektora i pekarske industrije su iznijeli svoje probleme koju su nastali usljed povećanja cijena inputa.

Direktor direktorata Bojović saopštio da će u novembru ove godine biti objavljen novi javni poziv za mjeru 1 – primarna proizvodnja, dok će u decembru biti najavljen novi poziv za mjeru 3 – podrška prerađivačkom sektoru, koji ce biti objavljen najvjerovatnije u drugoj polovini januara. Kriterijumi i uslovi za ove javne pozive ostaće isti, dok je cilj da najavom poziva ostavimo dovoljno vremena korisnicima da se pripreme i već sada preduzmu korake u cilju podnošenja zahtjeva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je najavilo novu pomoć mljekarskom sektoru i podršku pekarskoj industiji pri rješavanju aktuelnih problema sa kojima se sada susreću.

Detalji bizniscg