Udarne vijesti

Mitrović u Bijeloj: Izvezeno 58.000 tona grita

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratko Mitrović sa direktorom Direktorata za ekologiju, dr Dušanom Bugarinom i direktorom Agencije za zaštitu životne sredine, dr Milanom Gazdićem, obišao je danas radove na uklanjanju grita i kontaminiranog zemljišta iz brodogradilišta Bijela, nekadašnje crne ekološke tačke. Sa njim su radove obišli i predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, predstavnici Valga, kompanije koja je zadužena za odvoz grita, kao i predstavnici kompanije Adriatic 42 koji će na ovom dijelu, nakon remedijacije, realizovati projekat izgradnje i upravljanja marinom za popravku i remont jahti i superjahti.

Kako je ministar saopštio, završetak procesa odvoza grita i kontaminiranog zemljišta očekuje se krajem juna sledeće godine, ali da će svakako proces biti praćen u kontinuitetu.

“Pri samom kraju je sanacija još jedne crne ekološke tačke, ovaj put na moru, u Herceg Novom. Ovo je vrlo značajan projekat i izuzetno mi je drago što je, nakon dvogodišnjeg zastoja, Vlada uspjela da se izbori sa opstrukcijama i nastavi ovaj projekat neophodan Bijeloj, ali i čitavoj Crnoj Gori. Ekosistemi i biodiverzitet ovog dijela, našeg mora i podmorja, koji su bili izuzetno ugroženi, biće sačuvani”, naglasio je ministar Mitrović.

Na pitanje novinara o kompaniji Adriatic 42 i njihovom projektu, ministar je izjavio da je MEPPU izdalo urbanističko-tehničke uslove i da očekuje da je realizacija jednog ovako značajnog projekta, osim što će omogućiti da se nekolike stotine ljudi zaposli, značajna i u dijelu dalje afirmacije Crne Gore kao destinacije za razvoj jahting turizma.

Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi je saopštio da je projekat izvoza grita i kontaminiranog zemljišta od velikog značaja za Herceg Novi i Mjesnu zajednicu Bijela.

“Drago mi je da vidim da se radovi privode kraju i vjerujem da će remedijacija tla bivšeg brodogradilišta dati rezultate”, dodao je Katić.

Na pitanje novinara da li je Agencija obezbijedila dozvole za izvoz grita i kontaminiranog zemljišta, Milan

Milan Gazić je izjavio da pribavljanje dozvola za odvoz nije u nadležnosti Agencije, već kompanije Valgo i da su oni do sada obezbijedili dozvole za oko 20 hiljada tona i naglasio da će dinamika izvoza grita biti ispraćena i da će na osnovu toga izvođač radova biti isplaćen.

Do sada je, za dvije godine, izvezeno oko 58 hiljada tona grita i kontaminiranog zemljišta,sa zastojima. Dinamika izvoza je ubrzana nakon dogovora Vlade i MEPPU sa kompanijom Valgo. Dogovoreno je da se oko još 68 hiljada tona grita i kontaminiranog zemljišta izveze iz Bijele u roku od 8 mjeseci.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …