Udarne vijesti

DPS i SD spremni za dijalog sa parlamentarnom većinom

Porazi parlamentarne većine u pokušaju upravljanja državom i institucijama čine izvjesnim nove izbore za čije je održavanje neminovan dijalog sa opozicijom – kazala je za Pobjedu poslanica Demokratske partije socijalista Marta Šćepanović komentarišući izjavu jednog od lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića da je potrebno posredovanje međunarodne zajednice u ostvarivanju dijaloga vlasti i opozicije za pripremu vanrednih parlamentarnih izbora.

Medojević je ranije istakao da je angažovanje Evropske unije ili Sjedinjenih Američkih Država neophodno kako bi se postigao dogovor, jer postoji ogromno nepovjerenje između vlasti i opozicije. Naveo je i da je u okviru toga potrebno srediti biračke spiskove, odložiti izbore u nekim opštinama, ali i donijeti druge odluke koje bi bile u interesu svih i omogućile održavanje fer izbora.

DPS, kako je kazala Šćepanović, nema ništa protiv učešća međunarodnih partnera.

Mi učešće međunarodnih partnera smatramo prirodnim u dijelu u kom su već učestvovali prethodnih godina – prije svega u sagledavanju zakonskog okvira za održavanje izbora – istakla je Šćepanović.

Ocijenila je da je funkcionisanje institucija, parlamenta, Vlade, cjelokupnog sistema državne uprave zaustavljeno, a da su razlog za to stalni sukobi između partija vlasti.

Njihovi porazi u pokušaju upravljanja državom i institucijama čine izvjesnim nove izbore. Imamo otvoren stav i spremni smo za dijalog sa svim političkim subjektima koji nose odgovornost izbora građana – poručila je poslanica DPS-a.

Funkcioner Socijaldemokrata Nihad Canović kazao je za Pobjedu da su i u toj partiji spremni na svaki dijalog koji će okončati aktuelnu političku krizu.

Vlada više nema ni podršku, a samim tim ni legitimitet, te je što skorije neophodno započeti dijalog o izvlačenju Crne Gore iz nezapamćene političke krize u kojoj se ona našla – istakao je Canović.

SD će, dodao je, kao i do sada biti odgovoran politički subjekt koji će se odazvati svakom pozivu na razgovor koji podrazumijeva smjenu aktuelne, formiranje prelazne ili manjinske vlade i organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta