Udarne vijesti

Energetska kriza mijenja sve: SAD povećavaju potrošnju uglja – prvi put za 10 godina

Energetska kriza, predstojeće zimsko vrijeme i oslobađanje “nagomilane pandemijske potražnje”…

Ovo su stvari koje su naterale države da probaju da “nagomilaju” fosilna goriva, što je potez koji najavljuje skok globalne emisije ugljen-dioksida ove godine.

To predstavlja novu prijetnju cilju Pariskog sporazuma da se globalno povećanje temperature ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa. Kina, Indija i druge ekonomije u razvoju podstiču potražnju za ugljem, ali čak su i SAD spremne da povećaju potrošnju najprljavijeg fosilnog goriva, prvi put za skoro deset godina, pokazuju prognoze Međunarodne agencije za energiju (International Energy Agency).

Svjetske emisije ugljen-dioksida dostigle su vrhunac prije početka pandemije kovida 19, a onda se tokom 2020. godine zabeležio najveći godišnji pad emisija još od 1965. godine, pokazuju podaci BP Plc-a. Oslobađanje gasova sa efektom staklene bašte ove godine do avgusta bilo je samo jedan procenat manje nego u istom periodu 2019. godine, pokazuju podaci Karbon monitora, grupe koja se bavi praćenjem emisija, piše Blumberg.

Kina ima sve više problema

Prognoza za rekordne emisije je loša pozadina COP26 klimatske diskusije koja će se održati u Glazgovu, Škotskoj, u novembru. Ujedinjene nacije apeluju na zemlje da dostave ambicioznije planove, kada je reč o emisijama, do početka diskusije na kojoj se očekuje okupljanje zvaničnika iz skoro 200 zemalja.

Da li će emisije dostići nove rekorde – verovatno će zavisiti od vremena, rekao je Stiven Džej Dejvis, profesor Univerziteta Kalifornije u Ervajnu i jedan od vodećih u grupi Karbon Monitor. “Fosilna goriva koja se koriste za zagrijevanje zgrada mogla bi brzo da nadoknade jedan procenat ako je hladno.”

B92

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Crna Gora dobila deveti zaštićeni proizvod oznakom kvaliteta. Iz Ulcinja…

Crna Gora je dobila deveti zaštićeni proiz