Udarne vijesti

Proširenje EU mora generalno da se zaustavi, kraj evropskim lažima Zapadnom Balkanu

Proširenje Evropske unije mora generalno da se zaustavi! Evropskim lažima zapadnom Balkanu mora doći kraj, piše, između ostalog, njemačka štampa nakon samita EU – zapadni Balkan održanom u Sloveniji.

List Velt piše da je “i na ovom samitu država EU i šest država zapadnog Balkana bilo isto kao i uvijek – sporilo se u vezi s tim da li bi te zemlje trebalo da računaju sa ‘evropskom perspektivom’ ili ‘obećanjem daljeg proširenja’. Za razliku od ranijih godina, ovoga puta su zemlje zapadnog Balkana dobile neodređeno obećanje i mnogo toplih riječi: ‘Držite kurs, ne odustajte, nastavite tako. Cilj je pred očima’, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. I još: ‘Mi smo evropska porodica'”, piše DW.

Autor teksta se, međutim, postavlja pitanje: “Po kom osnovu Gruzija i Ukrajina nisu dio te porodice” i “ko određuje šta spada u ‘evropsku porodicu’: geografija, istorija ili političke kalkulacije?”

“Evropljani su temeljito zeznuli proširenje”
U tekstu se takođe podsjeća na 2003. i samit u Solunu kada je EU dala “euforična obećanja” o proširenju, kako se otada vode mukotrpni pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom, a kako Albanija i Sjeverna Makedonija “čeznu da otpočnu” pregovore. “A Kosovo, koje priznaju samo 22 od 27 zemalja EU, i Bosna i Hercegovina, zemlja koju sve više podriva država u državi – Republika Srpska sa dominantnim ruskim uticajem – već dugo sanjaju o kandidatskom statusu.”

“Ono što je sigurno jeste da su Evropljani temeljito zeznuli proširenje EU na zapadni Balkan”, ocjenjuje Velt, ali i dodaje da za to nije kriv samo Brisel, već i zemlje kandidati.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …