Udarne vijesti

NVO za gašenje TE, EPCG protiv: Trebaće nam milioni za uvoz struje

Izvršni direktor Eelektroprivrede Crne Gore, Nikola Rovčanin je istakao da je Termoelektrana Pljevlja, jako važna, te da bi njeno gašenje imalo ozbiljne posledice.

– Da kojim slučajem TE Pljevlja ne radi samo jedan dan, Crna Gora bi morala da uveze struje u vrijednosti od milion eura. Da kojim slučajem ne radi 15 dana, Elektroprivreda bi godinu završila u minusu jer ne postoji objekat koji bi mogao da je zamijeni – poručio je Rovčanin, u emisiji „Reflektor” na TV Vijesti.

Rovčanin je istakao i da bi cijene računa za struju skočile, da se kojim slučajem ugasi termoelektrana.

– Ona se ne tiče samo Pljevalja, već čitave Crne Gore – istakao je Rovčanin.

Izvršni direktor EPCG je istakao i da će ekološka rekonstrukcija elektrane biti urađena, iako se sa njom uveliko kasni, a za istu je prije nekoliko godina uplaćeno 17 miliona kineskom konzorcijumu.

– Slovenija je svoje TE rekonstruisala 1995. godine, a mi u 2021. i dalje raspravljamo kada će se to uraditi. To je greška prethodnog upravljačkog kadra – poručio je Rovčanin.

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović je istakao da u ministarstvu podržavaju ekološku rekonstrukciju, ali da je prethodni ugovor rekonstrukcije proslijeđen SDT-u jer su za njega izdvojena velika sredstva, a nije sprovedeno u djelo.

– Dok ne uđemo u EU imamo potpunu ekonomsku opravdanost za rekonstrukciju – istakao je Perunović.

Za rekonstrukciju će biti dodatno izdvojeno skoro 15 miliona eura, saopštio je Rovčanin.

– Iako javnosti to djeluje da je mnogo novca, to je opravdano – kazao je Rovčanin.

On je istakao i da nije srećan što se rekonstrukcija vrši sa konzorcijumom u okviru kojeg posluju i BB Solar i Bemaks, ali da taj ugovor ispituje SDT.

Perunović je istakao da će rekonstrukcija biti završena, iako je naslijeđen katastrofalan ugovor.

– Ako krenemo da raskinemo, platićemo 10 miliona eura dodatno, iako je već uplaćeno preko 10 miliona avansa. Moramo gledati kako da opstane sistem, ali dajte da vidimo šta će uraditi tužilaštvo po našij prijavi – kazao je Perunović.

Diana Milev Čavor iz NVO „Eko tim” pitala je koliki će biti troškovi emisije CO2.

– Elaborat ekološke rekonstrukcije je pokazao da rekonstrukcija neće postići nivo koji nalažu EU direktive. Morate da gasite Termoelektranu – poručila je Čavor.

Dan