Udarne vijesti

Otvoren put digitalnom obrazovanju u javnoj upravi

Jačanje javne uprave jedan je od glavnih izazova u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji, a za uspjeh u toj misiji potrebno je konstantno osnaživati ljudske kapacitete, otvarati put digitalnom obrazovanju, jer je ulaganje u znanje dužnost svih.

To je saopšteno prilikom potpisivanja zajedničke Deklaracije o saradnji između predstavnika Njemačkog federalnog ministarstva za ekonomska pitanja i energetiku, Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i Uprave za kadrove.

Državna sekretarka u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija, Marina Banović, potpisnica Sporazuma, kazala je da informacione i komunikacione tehnologije igraju ključnu ulogu u pametnom „smart“ ekonomskom razvoju.

“Misija našeg Ministarstva je efikasna i agilna javna uprava, koja na inovativan način kreira i razvija optimizovane procese i usluge usmjerene ka potrebama građana. Jačanje javne uprave jedan je od glavnih izazova u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji. Kako bismo uspjeli u ovoj misiji, potrebno je da konstantno osnažujemo ljudske kapacitete, upravo zato što je ulaganje u znanje dužnost države, društva, ali i nas kao pojedinaca koji imamo privilegiju da vodimo timove”, kazala je Banović.

Posebno je zadovoljstvo, što je, kako je rekla, Federalno ministarstvo za ekonomska pitanja i energetiku Savezne Republike Njemačke prepoznalo “naše napore na ovom polju i odlučilo da stupi u institucionalno partnerstvo sa našim Ministarstvom i Upravom za kadrove”.

Smatra da to otvara put digitalnom obrazovanju u javnoj upravi, čime se daje značajan doprinos opštoj digitalizaciji crnogorske administracije.

“U vrijeme brzih promjena u kojima živimo i radimo, znanje treba biti raspoloživo u svakom trenutku na svakom mjestu. Uz pomoć ILIAS platforme, to će biti I moguće. Klasične metode učenja ćemo proširiti i digitalno umrežiti, i na taj način omogućiti javnim službenicima izbor tema koje sami žele da uče, vještina koje žele da razvijaju, što im pruža konstantno usavršavanje na njihovom karijernom putu”, objasnila je Banović.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Abazović nakon sastanka sa Fon der Lajen: Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ

Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ, saopštio je predsjednik …