Udarne vijesti

Rudnik uglja ušao u projekat sadnje ljekovitog bilja

Drugi dan zaredom odvija se sadnja pet vrsta ljekovitog bilja (Timijan, Žalfija, Miloduh i dvije vrste Lavande) na parceli od četiri hektara u blizini Separacije – na odlagališnom prostoru nekadašnjeg lokaliteta Cementare.

Riječ je o projektu u koji je Rudnik uglja AD Pljevlja odlučio da uđe nakon posjete izvršnog direktora Rudnika uglja Milana Lekića sa pomoćnikom za korporativne poslove i razvoj ljudskih resursa Bojanom Krvavcem renomiranom preduzeću „Ljbilje“ iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja.
U međuvremenu, izvršena su laboratorijska ispitivanja zemljišta u Instititu za rudarstvo i metalurgiju Bor, čiji su rezultati afirmisali odluku rukovodstva Rudnika uglja da pristupi realizaciji ovog projekta, dok su uzorci zemljišta poslati i nadležnom institutu u Kruševcu. Ugovoreno je da konsultantske usluge i usluge nadzora vrši Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ iz Beograda i Institut za voćarstvo iz Čačka.

Izvršni direktor Rudnika uglja, Milan Lekić, izrazio je veliki optimizam po pitanju ovog projekta.

„Riječ je o probnoj, jesenjoj sadnji, na osnovu koje ćemo donijeti odluku da li ćemo ući u posao sadnje ljekovitog bilja na površinama od oko 100 hektara. Ukoliko se ispostavi da su Pljevlja prikladan ambijent za ovaj posao, a na to su ukazala i određena ispitivanja klime i zemljišta, stvoriće se sve pretpostavke da se uđe u jedan širi poslovni zamah koji će rezultirati i otvaranjem destilerije za proizvodnju eteričnih ulja. Za ovaj posao mi imamo volju, imamo kapacitete, kao i adekvatne površine kao što su Jagnjilo sa oko 40 hektara, Kotu 810 površine 30-ak hektara i unutrašnje odlagalište Kutlovača koje ima 20-ak hektara. Koristim ovu priliku da izrazim nadu i uvjerenje da će Ministarstvo finansija, koje je vlasnik zemljišta na Koti 810, ustupiti Rudniku uglja zemljište za ove svrhe, jer je korist obostrana“, rekao je Lekić i dodao da je danas tu dvadesetak vrijednih radnika koji oplemenjuju površine Rudnika uglja ljekovitim biljem, poručujući da, ukoliko bude sve teklo po planu, u bliskoj budućnosti biće ih nekoliko stotina, čime se, kako je istakao, otvaraju u Pljevljima prijeko potrebna nova radna mjesta.

PV Informer

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Abazović nakon sastanka sa Fon der Lajen: Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ

Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ, saopštio je predsjednik …