Udarne vijesti

Radnicima povećati plate, funkcionerima smanjiti, vratiti topli obrok i regres

Sindikat Uprave i pravosuđa nije zadovoljan radom nove vlade kada je u pitanju poštovanje prava radnika u javnom sektoru, pozdravljaju najavu ministra finansija Milojka Spajića da se zarade uvećaju za oko 17 odsto do kraja sledeće godine, ali smatraju da to nije dovoljno i traže da bude 25 procenata i to od početka 2022. To je za „Dan“ kazao predsjednik te sindikalne organizacije Nenad Rakočević, koji ističe da zarade u javnom sektoru nijesu rasle od 2016, ali inflacija za ovo vrijeme ne da je „pojela“ tadašnje uvećanje, već su cijene sigurno porasle čak do 50 odsto u dijelu velikog broja proizvoda i režija iz svakodnevne upotrebe.

– Naš zahtjev je da uvećanje mora biti planirano budzetom za početak 2022. godine, odnosno primjena mora biti od januara i to u procentu od minimum 25 odsto, naglašeno za pripadnike grupe D (zaposleni koji ne spadaju u rukovodni kadar). Sindikat uprave i pravosuđa takođe bezuslovno zahtijeva da se vrati oduzeti topli obrok i regres. Ako je poslednje godine, kada je ukinut ili kako su tada lijepo formulisali klasičnu otimačinu, kao integrisanje ove dvije stavke u zaradu, iznos regresa na mjesečnom nivou iznosio 13,75 eura, a toplog obroka 27,50 eura, smatramo da ove stavke pod hitno treba vratiti i to sa uvećanjem od 25 odsto. Pošto očigledno novca ima, kroz pokazatelje uvećanje minimalne zarade, zatim najavljeno uvećanje zarada zdravstvu, uvećala se zarada prosvjeti, ili svima se uvećala osim javnoj upravi. Klasična neravnopravnost i diskriminacija – kaže Rakočević.

Najgore stanje u resoru Vesne Bratić
Na pitanje u kojim resorima je najgore stanje sa poštovanjem prava radnika, Rakočević kaže da je to Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, na čijem je čelu Vesna Bratić.

– Čitav ešalon najbližih saradnika ministarke, koje je ona postavila, pobjegao je glavom bez obzira iz ovog ministarstva. Prosto je nevjerovatno pod kojim se pritiskom trenutno radi u ovom organu, gdje je sve posledica načina rada prve dvije najvažnije osobe. Neutemeljeno se pokreću disciplinski postupci, negira se postojanje sindikata, vrijeđaju se i ponižavaju zaposleni, preduzimaju se radnje u zoni krivične odgovornosti. Jedno djelo zavređuje da se spomene. Naime, ministarka je pozvala i nagovorila jednu vrsnu novinarku de napusti radno mjesto sa stalnim radnim odnosom, čvrsto joj obećavši posao u ministarstvu kao predstavnik za medije sa stalnim radnim odnosom u perspektivi. Naravno, da je ministarka pogazila potpuno neosnovano svoje obećanje. Predsjednik Vlade treba dobro da razmisli da li ova nehumana osoba čini dobro Vladi i njenom ugledu – navodi Rakočević.

Rakočević ističe da ukoliko se, s druge strane, bude čula argumentacija o nedostatku sredstava, onda predlažu smanjenje zarade svima u A,B i C grupi Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru (visokorukovodni i rukovodni kadar, javni funkcioneri i direktori), kao i ukidanje normi zakona gdje funkcioneri istu visinu zarade primaju godinu dana nakon prestanka funkcije.

– Predlažemo da se oduzmu svi bukvalno poklonjeni stanovi i krediti privilegovanim pojedincima. Da istražni organi uđu u poslovanja velikog broja organa i ustanova gdje će se lako doći do velike količine nedostajućih i zloupotrebljenih sredstava, a onda da se ona konfiskuju i trajno zaplijene – kaže Rakočević.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …