Udarne vijesti

Turisti često ručaju i odu a da ne plate

U Budvi se ovih dana zavšava špic sezone i nakon 45 dana popunjenosti svih kapaciteta, kako hotela tako i privatnog smještaja gužve se smanjuju. Postsezona je neizvjesna, obećavala je, ali već sad zbog novih epidemioloških mjera gosti počinju da otkazuju rezervacije. Kako su za Pobjedu ocijenili turistički poslenici ove godine je prijestonicu crnogorskog turizma posjetila potpuno drugačija struktura gostiju koja je imala i manju potrošačku moć. Gosti iz regiona su kako su nam kazali znali čak i da ručaju i odu, a da ne plate. U restoranima su se naručivala jeftinija jela i pića, ali kako ocjenjuju izvukao se maksimum iz sezone. Moći će da vrate dugove i prežive zimu, ali da će prihode znati tek krajem septembra i svi se slažu u jednom da će oni biti daleko od 2019. godine i nikako se neće moći porediti sa brojem turista koji nadležni u Vladi pripisuju svojem uspjehu.

Podaci
Prema posljednjim podacima, na Budvanskoj rivijeri ovih dana boravi oko 60.000 turista. Najveći broj gostiju je u privatnom smještaju oko 44.000, dok se 16.000 turista opredijelilo za budvanske hotelske kapacitete i druge vidove kolektivnog smještaja.

Kako je Pobjedi kazala direktorica Turističke organizacije Budva, Maja Liješević zadovoljni su dosadašnjim tokom turističke sezone, posebno brojem turista i ostvarenih noćenja tokom jula i avgusta, ali će konačnu ocjenu ovogodišnje turističke godine moći da daju tek nakon što sumiraju rezultate svih 12 mjeseci.

Ukupan broj gostiju koji trenutno boravi u Budvi je na nivou od 88 odsto u odnosu na 2019. godinu. Dok je broj gostiju u hotelskom smještaju na istom nivou, u privatnom smještaju je oko 86 odsto u odnosu na isti period prije dvije godine – kazala je Liješević.

I u privatnom i u hotelskom smještaju najbrojniji su, kaže, turisti iz Srbije, Rusije, Ukrajine i Bosne i Hercegovine, ali u hotelima borave i gosti iz drugih zemalja: Kazahstana, Francuske, Poljske, Turske, Njemačke, Italije, Albanije, Makedonije i Crne Gore.

Na osnovu informacija koje dobijamo od budvanskih hotelijera i predstavnika turističkih agencija najave za postsezonu, tj. period septembar – oktobar su umjereno pozitivne. Evidentno je da će period pred nama obilježiti ,,last minute“ rezervacije, što je umnogome uslovljeno stabilnom zdravstvenom situacijom i poštovanjem epidemioloških mjera – kazala je Liješević.

Žalbe i sugestije turista se, i ove godine, kako naglašava najčešće odnose na nedostatak parking mjesta, saobraćajnu gužvu, čistoću plaža i drugih javnih površina, kao i na nepoštovanje opštih epidemioloških mjera.

Uglavnom su to problemi sa kojima se Budva susreće posljednjih decenija u špicu sezone, kada je zbog ogromnog priliva gostiju opterećena infrastruktura i otežan rad gradskih službi za obavljanje redovnih djelatnosti – kazala je Liješević.

Izvršna direktorka kompanije Jumb koja upravlja hotelom Adria Jovana Mićunović kaže da su zadovoljni ovom sezonom jer će im omogućiti da vrate dugove koji su se nagomilali od početka pandemije.

Mi smo zadovoljni, ako sezona treba da se svede na 45 dana, masovnog turizma. Ono što je intencija, bilo u ovim ili nekim drugim uslovima, je da sezona treba da traje duže. Niko nikada nije utvrdio koji je to datum početka sezone, a koji kraja – kazala je Mićunović.

Njihova očekivanja su bila da će epidemiološka situacija u zemlji biti stabilnija i da neće doći do ovakvog pogoršanja, kako bi imali dobru postezonu.