Udarne vijesti

Prihodi na 40 odsto iz 2019, trgovinski lanci se obogatili

Turistički radnici su zadovoljni posjetom turista u julu i avgustu. Zvanični podaci govore da je u Crnoj Gori u petak boravilo 192 hiljade turista, što je 741 posto više nego lani u ovo doba, rekla je juče direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu Ministarstva ekonomskog razvoja Aleksandra Slavuljica-Gardašević. Predsjednik Crnogroskog turističkog udruženja Žarko Radulović takođe smatra da su rezultati dobri u julu i avgustu, ali da prihodi na nivou cijele godine neće prelaziti 40 odsto od 2019. godine. Direktorica Nacionalne turističke organizacije Ana Tripković-Marković, međutim, navodi da je ostvareno 96 odsto turističkog prometa iz rekordne 2019, odnosno da su prihodi od turizma 6. avgusta dostigli 70 odsto ostvarenih prihoda iz te godine.

Pokazatelji
Kako je Pobjedi kazao Radulović, trenuto je turistička situacija dobra što se tiče jula i avgusta.Ova dva mjeseca smo imali manje prihode nego 2019. godine, pojedini su dostizali i 80 odsto, ali kumulativno gledano na nivou godine to je daleko od željenog i planiranog, a to je 65 odsto u odnosu na 2019 – tvrdi Radulović, koji procjenjuje da ne možemo preći 40 odsto prihoda iz 2019. godine i da je dobro ako to bude tako, s obzirom na epidemiološku situaciju.

Ne bojim se da se mi zatvorimo, nego da se zatvore susjedne zemlje i ta emitivna tržišta. Ako njima uvedu karantin poslije povratka iz Crne Gore, to bi bio kraj i onda nemamo postsezonu – kazao je Radulović.

U hotelima ,, Splendid“ i ,,Montenegro“, kojima on rukovodi, navodi da su ostvareni izvanredni rezultati ove sezone, ali kaže da ništa ne znači što je on zadovoljan, jer je turizam zakon spojenih sudova gdje su svi vezani u jedan niz.

Ako jednom ide dobro, a drugom slabo, to je pola dobroga. Svi skupi hoteli su puni. Okidač je proradio, ljudi su željni putovanja i ne pitaju za cijenu. Neće oni platiti neku sobu bez kupatila, klime… 100 eura, ali gdje su svi uslovi dobri spremni su da plate i više nego ranije – smatra Radulović.

Poenta je, po njegovim riječima, da ćemo 2022. godine ,,kupiti pare lopatama“ ako se sa ovom koronom izborimo do tada i ako shvatimo svi da se moramo vakcinisati, da se prekine lanac zaraze.

Generalno, nijesam zadovoljan kada je u pitanju destinacija. Ništa ne znači ako ja imam dobre rezultate a oko mene je loše. Ovo što kažu 84,90 odsto od 2019. istina je, ali samo za jul i avgust. Niko ne kaže da trgovački lanci, Voli, HDL, Franca, Aroma i Idea bilježe istorijski rezultat u junu, julu i avgustu. Nikad više nijesu prometovali kao ove godine, što znači da se turisti hrane kod njih, a ne u restoranima – smatra Radulović.

Slavuljica-Gardašević, međutim, tvrdi da se iz podataka vidi koliko je propušteno prošle godine zatvaranjem države u sezoni, jer su zemlje iz okruženja tada imale stabilne uslove oporavka i razvoja turizma. Navela je da je dominantna kategorija turista iz regiona, dok su u hotelima turisti uglavnom iz inostranstva.

I dalje dominira Budva, koja je 13. avgusta imala 70 hiljada turista, što je u odnosu na isti dan prošle godine 670 posto više – rekla je Slavuljica-Gardašević RTVG.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ibrahimović sa Ozan: Turske kompanije zainteresovane za modernizaciju aerodroma

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović razgovarao je dana, …